Nieuws

Geslaagde filmavond over psychiatrie

ARCHIEF: Vrijdag 2 december 2011 HEILOO - Stichting de Buitenkans wil de negatieve beeldvorming over mensen met geestelijke gezondheidsproblemen veranderen. Zo wordt er elke maand een film gedraaid in de Trog, uiteraard met psychiatrie als thema.

Afgelopen week was dat "One flew over the Cuckoo's nest". Deze film speelt zich af in 1963 en wordt vijfendertig jaar na dato nog altijd beschouwd als een aanklacht tegen het vroegere systeem die wantoestanden in psychiatrische inrichtingen naar buiten bracht en dan in het bijzonder het gebruik van de omstreden elektroshock.

Vragen
Na afloop van de film was er de mogelijkheid vragen te stellen aan een ervaringsdeskundige. Vanuit het publiek was er oprechte belangstelling naar de huidige omstandigheden en behandelwijzen binnen psychiatrische klinieken.

Veel veranderd
"Een ding is duidelijk, er is sindsdien veel veranderd", vertelt Nico Adrichem, directeur divisie langdurende psychiatrie GGZ-NHN. "Zo probeert men cliƫnten zo lang mogelijk thuis te houden onder het motto beter worden doe je thuis, familie is nauw betrokken bij het genezingsproces, de sfeer binnen klinieken is een stuk gemoedelijker en er is veel ruimte voor individuele aandacht."

Onwetendheid
Op shocktherapie heerst nog steeds een taboe ondanks dat dit tegenwoordig gebeurd onder verdoving. "Er is aangetoond dat bij bepaalde vormen van depressie deze behandelwijze succesvol is. Helaas is de negatieve beeldvorming omtrent cliƫnten met een psychische stoornis nog steeds een feit, meestal gevormd door onwetendheid van de maatschappij."

Op de hoogte
De Trog vindt u op het terrein van GGZ NHN en wordt ook gebruikt als expositieruimte en theeschenkerij, de Trog is geopend op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30-17.00 uur. Ook te volgen via twitter @SDBuitenkans, op Facebook en de website www.de-buitenkans.org

Vrijdag 2 december 2011 − bron: Stichting De Buitenkans

2015-07-29 Verhalenfestival en creativiteit bij De Buitenkans
2014-05-29 Verhalenfestival op Kunst6daagse
2014-02-27 Fotoproject voor Kunst6daagse
2014-02-05 Krasse knarren exposeren in De Trog
2014-01-16 Vrijwilligersmarkt met 150 vacatures
2013-12-15 Buurttuin krijgt bijdrage Rabobank
2013-12-11 Kerstbomen bij Kwekerij Buitenkans
2013-09-27 Gratis kaarten voor ZOT! locatietheater
2013-06-19 Kunst6daagse op Willibrordus terrein

Meer nieuws met buitenkans


Bron: Ruud Swaan
bron: Ruud Swaan
Bron: Ruud Swaan
bron: Ruud Swaan
Bron: Ruud Swaan
bron: Ruud Swaan
Bron: Ruud Swaan
bron: Ruud Swaan