Nieuws

Gasopslag in Bergermeer gaat door

ARCHIEF: Woensdag 2 mei 2012 HEILOO - De Raad van State heeft bezwaren tegen ondergrondse gasopslag in de Bergermeer tussen Alkmaar, Bergen en Heiloo van de hand gewezen.

TAQA Energy heeft van de Raad van State groen licht gekregen voor de bouw van de Gasopslag Bergermeer. De Raad heeft de beroepen die waren ingediend tegen de vergunningen ongegrond verklaard. Dit betekent dat TAQA en haar partners kunnen beginnen met de bouw van de gasopslag.

Duidelijkheid
Tegenstanders vinden dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar het risico van aardbevingen. Verder zijn ze bang voor geluidsoverlast en twijfelen ze aan de veiligheid van de aardgasputten. "De Raad van State erkent dat er nog veel onduidelijk is over ondergrondse opslag van gas, maar zegt dat die niet zo groot is dat het kabinet geen toestemming had mogen geven", meldt de NOS.

Start bouw
Taqa Energy mag nu beginnen met de aanleg van putten en de boorinstallatie. Met het project is zo'n achthonderd miljoen euro gemoeid. Taqa-directeur Jan Willem van Hoogstraten verzekert dat er afspraken zijn gemaakt om overlast te voorkomen: "Er zijn onder meer afspraken gemaakt over een efficiënte afhandeling van schade bij een eventuele beving, over natuurcompensatie en over het beperken van geluidsoverlast tijdens de bouw."

Pijpleiding
De installaties in Alkmaar worden met pijpleidingen door Heiloo verbonden met de gasopslag in Bergen. Deze pijpleidingen worden geplaatst met een gegraven tracé, met uitzondering van het Heilooër Bos. Daar worden de leidingen computergestuurd geboord. Het boren en graven kan enige overlast veroorzaken.

Woensdag 2 mei 2012 − bron: Gasopslag Bergermeer

2015-06-03 Heiloose scholieren scoren goed in schrijfwedstrijd
2015-04-14 Toer de Boer, een kijkje op het platteland
2015-03-10 Jubileumjaar 450 jaar Egmondermeer- en Bergermeer polder gestart
2014-06-03 Herdenking 450 jaar polder
2014-04-24 OPA bang voor invloed Poetin
2014-02-02 Minder geld van TAQA voor cultuur
2013-06-27 TAQA sponsort muziek en kunst
2013-06-18 TAQA start herstel van grond
2013-01-16 Taqa start boringen in Bergermeer

Meer nieuws met gasopslag bergermeer


Bron: Heiloo-Online
bron: Heiloo-Online