Nieuws

Eensgezindheid viert 115-jarig bestaan

ARCHIEF: Donderdag 3 januari 2013 HEILOO - Muziekvereniging Eensgezindheid Heiloo viert dit jaar haar 115-jarig bestaan, met concerten, een concertreis, een jubileumfestival en deelname aan een muziekfestival.

Het gaat ondanks de huidige economische crisis de laatste 15 jaar weer voortvarend met de vereniging, maar er zijn de honderd jaar daarvoor naast de vele goede jaren ook minder goede jaren geweest. Het orkest werd in 1898 door een aantal kunstminnende ondernemers opgericht in café Zomerlust aan de Oude Straatweg te Heiloo onder leiding van de heer Buyze.

De eerste uitvoering was op 16 november 1899 onder leiding van de heer J.M. Otto, die ook directeur van het Stedelijk Orkest te Alkmaar was. Sindsdien heeft de vereniging 15 voorzitters, 14 secretarissen, 12 penningmeesters en 16 dirigenten gekend met ieder een eigen inbreng in het succes van de vereniging.

Pieken en dalen
Absolute hoogtepunten waren de vele concoursen die door de vereniging in Heiloo werden georganiseerd in de jaren veertig en vijftig waarbij de vereniging zelf ook de superieure afdeling speelde onder leiding van directeur Albert Meijns. Er zijn in deze jaren diverse Heilooër notabelen als A.J.C. Maas Geesteranus, N. van Foreest en W. Bruul geweest die de vereniging op een hoger plan wisten te brengen.

De jaren dertig waren zwaar toen de crisis alom vertegenwoordigd was, maar toch mocht Eensgezindheid dankzij de steun van de Heilooër burgerij in die jaren niet klagen, er was zelfs een voordelig saldo waar toen geen enkel bedrijf op kon bogen. Ook de tweede wereldoorlog was een zware periode maar ondanks de vele beperkingen werden er toch initiatieven genomen door onder andere een symfonieorkest op te richten.

Daarnaast waren er ook grote verliezen binnen de vereniging zoals het uittreden van de katholieke leden uit het corps in de jaren twintig en het beëindigen van de drumbandactiviteiten in de jaren zestig. In de jaren zestig was de opkomst van de televisie en de voetbalwedstrijden op woensdagavond een bedreiging waardoor de repetitie naar de donderdagavond werd verhuist.

Plezier
"Vandaag de dag is Muziekvereniging Eensgezindheid uitgegroeid tot een eigentijdse Heilooër muziekvereniging", laat men weten. Het oorspronkelijke doel is daarbij niet uit het oog verloren, namelijk het met elkaar werken aan muziek onder professionele leiding. "Met drie orkesten, biedt de vereniging muzikale uitdaging en speelplezier voor velen. Van jong tot oud, van blokfluitspeler tot paukenist, van beginner tot bijna profmuzikant. Voor iedereen is er plek in het groot-, leerlingen- of opstaporkest, ieder met haar eigen karakter."

Meer informatie over de geschiedenis en de jubileumactiviteiten is te lezen op www.mv-eensgezindheid.nl/geschiedenis

Donderdag 3 januari 2013 − bron: Muziekvereniging Eensgezindheid

2015-05-22 Filmclip Eensgezindheid online
2014-11-03 Eensgezindheid en Jus Live Music Night brengen 'Proms-achtig' concert
2014-08-20 Eensgezindheid en Jus Live Music Night
2014-06-26 Eensgezindheid heeft nieuwe dirigent
2014-06-16 Grote drukte en gemoedelijke sfeer
2014-05-31 Music Meeting maakt programma bekend
2014-05-13 Avondvierdaagse start op 10 juni
2014-04-30 Dodenherdenking op 4 mei
2014-02-28 Voorjaarsconcert met Gozba

Meer nieuws met eensgezindheid


Bron: Eensgezindheid
bron: Eensgezindheid
Bron: Eensgezindheid
bron: Eensgezindheid
Bron: Eensgezindheid
bron: Eensgezindheid
Bron: Eensgezindheid
bron: Eensgezindheid