Nieuws

Verborgen juweeltjes in Duitse hoofdstad

ARCHIEF: Zaterdag 2 november 2013 HEILOO - Bibliotheek Heiloo organiseert op donderdagochtend 7 november een lezing over de cultuurgeschiedenis van Berlijn.

Na de eerste wereldoorlog groeide Berlijn uit tot het culturele centrum van Europa en haalde steden als Parijs en Wenen in. Maar door de gevolgen van tweede wereldoorlog werd het een moeilijk toegankelijke en verdeelde stad.

Sinds de ‘val van de muur’ in 1989 is het in rap tempo weer bergop gegaan. De herenigde stad begon economisch en cultureel te bloeien en werd de hoofdstad van het nieuwe Duitsland.

Musea en architectuur
In die Duitse hoofdstad liggen gerestaureerde musea tegenwoordig weer dicht bij elkaar. Maar er liggen ook prachtige gebouwen en mooie parken. Soms staan we onverwacht voor een prachtig gerestaureerd gebouw uit de militaire geschiedenis van de garnizoensstad Berlijn. Dan blijkt het een museum te zijn die vol hangt met werken van Picasso en Matisse, aan de stad geschonken door een voor de Nazi’s gevluchte Joodse kunsthandelaar.

De lezing zal ingaan op de ontstaansgeschiedenis van Berlijn. Van een kleine nederzetting op de rand van het Christelijke Europa zal het uitgroeien tot de toeristische trekpleister die het nu is. De architectuur van de markante gebouwen wordt besproken, en aan de hand van veel beelden neemt Jan van der Giessen u mee voor een kijkje in de stad. Natuurlijk komen ook de meest populaire plekken aan de orde. In de lezing worden ook enkele tips gegeven over enkele verborgen juweeltjes in de stad. Handig als u binnenkort een reisje gepland heeft of misschien wat later, wie weet?

Jan van der Giessen geeft na zijn studie Cultuurgeschiedenis al jaren lezingen en cursussen op het gebied van Kunst- en Cultuurgeschiedenis. Zo heeft hij eerder in Bibliotheek Heiloo een lezing gegeven over het Impressionisme en geeft hij op dit moment cursussen over de Barok en de Romantiek in Heiloo.

Toegangskaarten voor deze lezing kosten € 7,50 en zijn verkrijgbaar bij Bibliotheek Heiloo. Reserveren kan bij de klantenservice van de bibliotheek en is ook mogelijk via www.bibliotheekheiloo.nl of per telefoon 072-5330670.

Zaterdag 2 november 2013 − bron: Bibliotheek Heiloo

2021-07-09 Nieuwe Heilooër burgemeester Mascha ten Bruggencate aan de slag
2021-07-07 Installatie Mascha ten Bruggencate
2021-04-08 De bieb in Heiloo snakt naar heropening.
2021-04-04 Pasen: van terugkerende evenementen tot eeuwenoude tradities
2021-02-18 ’De artiest is pas echt de sjaak’
2020-12-18 Coronasteun voor bibliotheek, Witte Kerk en Sportraad Heiloo
2020-12-15 Hells Angels en No Surrender opnieuw verboden
2020-09-15 Dirck Nab wint Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten
2020-09-03 Uitreiking Victoriefonds Cultuurprijs 13 september

Meer nieuws met bibliotheek cultuur geschiedenis


Bron: Bibliotheek Heiloo
bron: Bibliotheek Heiloo
Bron: Bibliotheek Heiloo
bron: Bibliotheek Heiloo
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn