Nieuws

Vleermuisexcursie in het bos

ARCHIEF: Vrijdag 22 augustus 2014 Een spannende avondwandeling onder leiding van Nachtwachters, die je leren kijken met je oren.

De Noordhollandse Zoogdier Studiegroep organiseert 29 augustus aanstaande een vleermuisexcursie in ons Heilooërbos. In het kader van de Nacht van de Vleermuis kan iedereen vanaf 20.00 uur de meesters van de nachtelijke hemel leren kennen.

Spannend
Heb je wel eens in het donker door het bos gelopen en ontdekt dat dit een mega locatie is voor vleermuizen? Heb je wel eens ondersteboven gehangen en bekeken hoe het bos er op deze manier uit ziet? Kan jij de meest donkere route door het bos vinden door alleen maar te luisteren?

Tijdens de wandeling vertellen Jan Wondergem en Richard Witte, beide Nachtwachters van de Noordhollandse Zoogdier Studiegroep (NOZOS), over verschillende vleermuissoorten, hun leven en verblijfplaatsen. Zij gaan vleermuizen spotten met een batdetector: een apparaat dat de ultrasone geluiden van vleermuizen omzet in voor mensen hoorbare tonen. Met lichtsensoren kun je ontdekken waar het nu echt donker is in het bos.

Aandacht
In de Nacht van de Vleermuis vraagt de Zoogdiervereniging elk jaar aandacht voor het leven van de vleermuis. Door renovaties, isolatie, sloop en het betegelen van tuinen verdwijnen veel verblijfplaatsen en jachtgebieden van vleermuizen in de stad. Ook op het platteland worden ze in hun bestaansrecht bedreigd door o.a. het kappen van bomen en plaatsen van verlichting.

De excursie is gratis, dankzij het Betrekken bij GroenFonds van Provincie Noord-Holland, maar geef je wel even op. Doe dit zo snel mogelijk door een mail te sturen naar batzone@endemica.nl of via Twitter @BatZones danwel via Facebook BatZone.org. Vol=vol!

Vrijdag 22 augustus 2014 − bron: Noordhollandse Zoogdier Studiegroep

2022-07-19 De zichtbare en onzichtbare verrassingen in het HeilooĆ«rbos
2022-05-03 Niet actief bewaakte spoorovergangen in het Heilooerbos
2019-06-20 HeilooĆ«r werkt vleermuis met schepnet naar buiten: "M'n vrouw wilde niet meer slapen"
2018-04-01 Kattenberg gaat verdwijnen
2014-08-22 Vleermuisexcursie in het bos
2014-05-19 Zeldzame paddenstoel in het bos
2014-04-18 Nachtegaal terug in het bos
2014-04-18 Gezinstocht op Eerste Paasdag
2014-01-06 Victor Posch: Van de straat

Meer nieuws met vleermuis heilooerbos


Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering
Bron: Edward Neering
bron: Edward Neering