Nieuws

Thijs Prein in De Hollanders

ARCHIEF: Maandag 15 oktober 2012 HEILOO - De Hollanders komen naar Heiloo met het eerste stuk geschreven door Arnon Grunberg: hard, absurd en schokkend theater in De Beun.

Voor hun afstuderen aan de Amsterdamse Toneelschool vroegen Heilooër Thijs Prein en zeven medestudenten aan niemand minder dan Arnon Grunberg een stuk voor hen te schrijven en zochten ze Gerardjan Rijnders aan als regisseur. Tot hun verrassing zeiden beiden meteen ja.

Het stuk De Hollanders gaat over Nederlandse soldaten die zowel in Afghanistan als na hun thuiskomst hier hun omgeving verwoesten. Twee soldaten komen een vader spullen brengen van zijn gesneuvelde zoon. Eén van de twee noemt, sinds hij terug is, zijn moeder consequent hoer en zegt tegen zijn lieve vriendinnetje dat zij erger is dan de Taliban.

Jeugd vertelt
Thijs Prein vindt dat de wereld stikt van de verhalen die verteld moeten worden. "Verhalen die wij als Hollanders een stem willen geven. Als de gevestigde orde het vertrouwen omver werpt, is het de taak van de jeugd, dit vertrouwen terug te brengen. De jeugd kan nog vechten en soms moet er gevochten worden."

"Wie zich simpelweg bij de situatie neerlegt, blokkeert elke vooruitgang. Wij zijn die jeugd. Wij laten ons niet kennen; wij kennen niet beter. De wereld zit vol met mooie mensen. De wereld is vol vertrouwen. De kunst is nu eens juist die te belichten. En kunst is ons vak."

Duistere revue
Na de voorstelling staan De Hollanders met hun zelfgemaakte Bonjebar in de foyer om Bondgenoten te werven en in gesprek te gaan met hun publiek. De Vrienden van de Beun over dit stuk: “Hard, absurd, schokkend – maar ook menselijk en humoristisch. Is Heiloo rijp voor zo'n voorstelling?”

De voorstelling is te zien in theater De Beun op vrijdag 19 oktober 2012 om 20.15 uur. Kaarten kosten 16 euro en zijn te koop bij De Schrijverij, het Trefpunt, de bibliotheek en via de website van de Vrienden van de Beun.

Maandag 15 oktober 2012 − bron: Vrienden van de Beun

2024-04-23 Curator: Het verlies van Het Baafje en De Beun liep in de tonnen
2024-03-29 Heiloo strijdt voor theater De Beun: "De deur moet nu open"
2024-03-28 Honderden hartjes uiten steun voor theater De Beun
2024-02-26 Steun voor De Beun: Vrijwilligers zetten zich in om Heiloos theater te redden.
2024-01-30 Onzekere toekomst: moet Heiloo verder zonder zwembad en theater?
2024-01-17 Cultuurkoppels zoals De Beun met de Muziekschool?
2023-11-02 Theater de Beun in Heiloo moet misschien in het nieuwe jaar op halve kracht door.
2023-02-06 Theater De Beun heeft het moeilijk.
2021-04-19 De Aldi komt naar Heiloo

Meer nieuws met theater


Bron: Cultuurkoepel Heiloo
bron: Cultuurkoepel Heiloo
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn
Bron: Vrienden van de Beun
bron: Vrienden van de Beun
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn