Nieuws

Crematorium onder de rook van Heiloo

ARCHIEF: Donderdag 18 april 2013 HEILOO - Het eerste crematorium van Alkmaar komt tegen de grenzen van Bergen en Heiloo. Het moet een bijzonder gebouw worden.

Het crematorium van Alkmaar moet komen op de plaats waar nu nog tuincentrum De Hoef zit, dat meldt het Noordhollands Dagblad. Aan de zuidwestzijde, langs de randweg, tegen de grens met Heiloo en Bergen.

Vrieshorst Project bv die het crematorium wil bouwen, is druk in de weer geweest om door huisbezoeken de direct omwonenden warm te maken voor een crematorium. Dat was de voorwaarde van de gemeente Alkmaar.

Bijzonder
De gemeente heeft ook gevraagd om er iets bijzonders van te maken. "Volgens Alex van Splunteren van projectontwikkelaar Vrieshorst wordt het nieuwe crematorium een spiritueel gebouw met de vormen van zeilen en met water." De krant omschrijft het als een Sydney opera house van zeventien meter hoog. Daarin een aula, kapel, koffiekamer, natuurlijk een oven en bovenop een schoorsteen.

Veel omwonenden wisten niks van de verkoop van het tuincentrum en dus ook niet van de komst van een nog te bouwen crematorium en reageerden vol verbazing. De Alkmaarse wethouder Anjo van de Ven bevestigt dat de gemeente het idee binnenkort bekend wil maken.

Donderdag 18 april 2013 − bron: Noordhollands Dagblad

2014-04-24 Crematorium Alkmaar is nabij
2013-06-01 Twijfels over crematorium in Alkmaar
2013-04-18 Crematorium onder de rook van Heiloo
2012-09-07 In Memoriam: Piet Dijkstra (1920-2012)

Meer nieuws met crematorium