Nieuws

Kinderboeken schrijven kun je leren

ARCHIEF: Dinsdag 29 oktober 2013 HEILOO - Een boek schrijven is de grote wens van veel mensen. Een deel daarvan hoopt ooit een kinderboek uit te geven.

Allround auteur en dorpsgenote Suzanne Buis (40) is sinds twaalf jaar de geestelijk moeder van Floortje Bellefleur, het vrolijke meisje dat door Cok Grashoff bedacht werd.

De serie bestaat al 45 jaar, er zijn meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht en Floortje is nog steeds een groot succes bij meiden van 8 tot 12 jaar. Hoe kan dit?

"Floortje is meegegroeid met de tijd," weet Suzanne. "Of juist niet? Ze is jong gebleven, ze is al decennia een meisje van de tijd waarin ze leeft. Tegenwoordig is ze ondernemender dan vroeger, ze durft en mag meer, gaat vaker op reis en is meer betrokken bij goede doelen en het milieu, bijvoorbeeld. Andere dingen veranderen nauwelijks: nog altijd redt Floortje graag dieren, kletst en grinnikt ze met haar vrinedinnen en heeft ze met haar vier broertjes soms strijd en soms ‘knuffeltijd’."

Voorlezen
In september kwam het tiende deel uit sinds Suzanne door Uitgeverij Kluitman gevraagd werd de serie voort te zetten: ’Floortje en de voorleeswedstrijd’. Suzanne: "In het Jaar van het voorlezen wilde ik graag iets met het thema doen. De voorleeskampioenschappen leven enorm bij Floortje-fans. Ze schrijven zelf ook graag verhalen, laten ze me weten via mijn website en social media. Zo kan ik bedenken wat Floortje daarover zou willen weten en ontstaat er een actueel verhaal dat de meiden van nu aanspreekt."

Naast de serie over Floortje Bellefleur vertaalde Suzanne meerdere series, soms met ingrijpende aanpassingen. "De serie Deltora bijvoorbeeld is spannend en fantasierijk, daar veranderde ik weinig aan in de vertaling. Bij De Glitterclub daarentegen kon en mocht ik nog heel wat fantasie en avonturen toevoegen."

Bedenk een serie
Dit jaar is deel vier verschenen van Suzanne’s ‘eigen’ serie over Lizzy, een stadsmeisje dat na haar verhuizing naar een boerderij ontdekt dat ze goed is met dieren. Ze wil dierentrainer worden, zodat haar dieren in films kunnen spelen. Bij het uitdenken van de personages, hun karakter en interesses, de (on)mogelijkheden van de omgeving, hield Suzanne er rekening mee dat het een serie zou worden. Dit op verzoek van Uitgeverij Kluitman. "We zijn gestart met meteen twee delen, zodat duidelijk was dat lezers een vervolg kunnen verwachten - dat het de moeite is om vriendinnen te worden met Lizzy."

Workshops
De ervaring die Suzanne heeft opgedaan bij het schrijven van kinderboekenseries wil ze graag delen. Als ‘gedachtenschenker’ coacht ze beginnende en gevorderde schrijvers naar zelfstandig schrijverschap. In november geeft ze workshops in kleine groepjes, zodat de ingrediënten voor een potentieel langlopende serie intensief kunnen worden behandeld. Je krijgt gouden tips, ook van collega’s van Suzanne, en gaat aan de slag met oefeningen. Zo ga je naar huis met een hoofd vol ideeën waarmee je nog heel lang kunt schrijven.

In het voorjaar geeft Suzanne een workshop in Bibliotheek Heiloo. Meld je aan voor de nieuwsbrief van de bibliotheek en houd Heiloo-Online in de gaten voor de datum. Kun je niet zo lang wachten? Op 8 en 21 november is de workshop in Alkmaar voor volwassenen, van 9.30 uur tot 14.30 uur. Op zaterdag 16 november is de workshop van 13 tot 15 uur, ook geschikt voor jonge schrijvers vanaf acht jaar.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op via suzanne@suzannebuis.nl of www.suzannebuis.nl

Dinsdag 29 oktober 2013 − bron: Suzanne Buis

2015-02-09 Opening kinderboekenwinkel in Paulusschool
2014-06-10 Filmopname Mees Kees in zwembad
2014-06-05 Kinderjury: Heksje Lily & Cupcakeclub
2014-05-18 Boeken Suzanne Buis in bioscoop
2014-02-21 Kinderjury gaat weer van start
2013-10-29 Kinderboeken schrijven kun je leren
2013-10-03 Kinderboekenweek met lokale sporthelden
2013-06-14 Koninklijke lunch voor schrijfster
2013-02-01 Kinderjury begint in maart

Meer nieuws met kinderboek


Bron: karen bertrams
bron: karen bertrams
Bron: OBS De Springschans
bron: OBS De Springschans
Bron: OBS De Springschans
bron: OBS De Springschans
Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn