Nieuws

Oratoriumkoor wil Passie behouden

ARCHIEF: Woensdag 26 februari 2014 HEILOO - Voor de zevende keer voert het Oratoriumkoor Heiloo de Matthäus Passion uit, maar misschien wel voor de laatste keer.

“Want”, zegt voorzitter Harry Marechal, “we willen wel, maar het zijn kostbare uitvoeringen die het koor samen met donateurs en subsidiegevers moet bekostigen. Tot dusverre lukt dat dankzij de inzet van vele mensen, maar de vanzelfsprekendheid is weggevallen.”

De Matthäus trekt in Heiloo altijd een groot aantal concertbezoekers. Maar de opbrengst van de entreegelden is volstrekt onvoldoende om het professionele orkest en de solisten van te kunnen betalen.

Ambitieus
Als op vrijdag 4 april het meesterwerk van Johannes Sebastiaan Bach in de Ter Coulsterkerk aan de Holleweg klinkt, heeft het bestuur van het koor zijn streven om de Matthäus-traditie in elk geval dit jaar voort te zetten waargemaakt. En dat met een uitvoering die ook in kwalitatief opzicht ambitieus is.

Dirigent Paul Waerts heeft met intensieve repetities het koor weer meer diepgang weten te geven. Omdat het koor de MP al zo vele malen heeft uitgevoerd, treedt ook een ander effect op: de bekendheid en vertrouwdheid met het beroemde koorwerk maakt het zingen meer ontspannen en de tekst krijgt meer aandacht. Bijzonder is ook de inbreng van het zogeheten Junioratorium, de jongeren die de zang van het koor extra glas geven. Bas Ronald Dijkstra zingt de Christuspartij, tenor Rein Kolpa is de Evangelist.

Maartje de Lint
Speciale aandacht verdient het optreden van mezzosopraan Maartje de Lint. Geboren en getogen in Heiloo zingt zij nu al jaren in het koor van de Nederlandse Opera en als solist treedt ze op onder leiding van bekende dirigenten. En nu dus in Heiloo. Voor wie een scherp oog heeft voor de koorleden, zal ontdekken dat ook haar moeder deel uitmaakt van het Oratoriumkoor. De begeleiding wordt voor de tweede keer verzorgd door het Promenade Orkest.

Voor wie nog niet vertrouwd is met de Matthäus wordt op woensdag 19 maart in de Bibliotheek van Heiloo een lezing georganiseerd. Muziekkenner Gert Floor zal vertellen over hoe Bach componeerde en uitleggen waar de concertbezoeker vooral op moet letten. Aanvang acht uur.

Kaarten
De Matthäus Passion in Heiloo vindt twee weken voor Goede Vrijdag plaats en is daarmee een van de eerste uitvoeringen in de regio. Voorzitter Marechal hoopt dat daardoor ook liefhebbers van Bach’s meesterwerk uit andere plaatsen naar de Ter Coulsterkerk komen. Kaarten voor de uitvoering op 4 april kosten 25 euro en zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels en via de website van het koor. Telefonisch kunnen kaarten worden besteld op de nummers 072-5333486 en 5402777.

Woensdag 26 februari 2014 − bron: Oratoriumkoor Heiloo

2022-11-15 Messiah in een dag instuderen én uitvoeren.
2016-03-14 Commercieel koor schrapt generale in Koepel Heiloo
2014-09-02 Opnieuw subsidie van TAQA
2014-08-20 Oratoriumkoor repeteert Weihnachtsoratorium
2014-06-16 Grote drukte en gemoedelijke sfeer
2014-05-31 Music Meeting maakt programma bekend
2014-05-06 Muzikaal Heiloo repeteert Carmen
2014-03-27 Bach-Battle in Ter Coulsterkerk
2014-03-23 Laatste kaarten voor de Passie

Meer nieuws met oratoriumkoor matthaus passion maartje de lint


Bron: hans romeyn
bron: hans romeyn